La Caputxeta il·lustrada

 

 El divendres 9 de març a les vuit del vespre s’inaugura la Sala Hortensi Güell de la nostra entitat l’exposició La Caputxeta Il·lustrada cedida per la Fundació Caixa de Sabadell. Aquesta exposició es genera arran del tercer centenari dels contes de Perrault i en ella hi podem veure la visió particular de 90 il·lustradors actuals i també tot un recull de les imatges publicades a Catalunya. Així podem comparar la visió que cada generació ha tingut d’aquest personatge. Així veient com ha anat canviant el model de nena ideal que és la Caputxeta podem reconèixer també com ha anat evolucionant la nostra societat.



    La Caputxeta Vermella és potser la rondalla que més s’ha traduït i més s’ha adaptat, així podem trobar diferents versions del conte des del Japó fins a Galícia, passant per l’Àfrica negra o Escandinàvia. El fet que les rondalles es transmeten per via oral provoca aquesta variació, el narrador és recreador de la peça i hi pot introduir tants canvis d’estil com modificacions del text o de l’argument. Alan Dundes diu que aquesta variació és la clau del folklore, i és justament sobre la variació del mite de la Caputxeta el treball dels vora noranta il·lustradors que podrem veure en l’exposició d’aquest març. Així podrem veure diferents caputxetes: una d’anciana que porta al darrere els seus sis cadells de llop, una en la radiografia de la panxa del llop, d’altres de modernes i urbanes que són assetjades per llops actuals i també caputxetes venjatives, cubistes, psicodèliques, reivindicatives...

Aquesta riquesa de versions plàstiques és comparable a les diferents interpretacions que s’han donat a la rondalla de la Caputxeta Vermella. Primer Perrault i després els germans Grimm van adaptar l’obra folklòrica a la literatura, i cada cop que una àvia explica aquesta rondalla als seus nets el resultat és diferent, igualment com diferents seran les nostres reaccions davant de cada versió que veiem i escoltem de la Caputxeta.

Dic escoltar perquè en la inauguració David Figueres, Marta Marca i Carme Merlo dirigits per Ester Cort ens van obsequiar amb una particular interpretació del conte. 

 

Twitter Updates

Gata Borda

Gata 1 1 f. [ZOM] Femella del gat.
Bordar v. intr. [LC] Lladrar amenaçadorament. Els gossos borden: senyal que algú ha entrat a l’hort.
Bord -a 1 1 adj. i m. i f. [LC] Bastard 1 . 1 2 adj. i m. i f. [LC] Nascut de pares desconeguts. Aquella nena era borda, i se l’havien afillada. Un bord, un bordet.
2 adj. [LC] [AGA] Que no produeix fruit, silvestre, no empeltat.